URINVÄGSBESVÄR

Urinvägsinfektion som är begränsad till urinblåsan kallas blåskatarr. Det är vanligt att då känna sig kissnödig oftare än annars. Du kan ha värk i magen, det kan svida när du kissar eller du kan bli lätt illamående.
 

VANLIGASTE SYMPTOMEN

Blåskatarr kan komma plötsligt med tydliga besvär. Men det är vanligare med lindriga besvär som ibland tilltar. Symtom vid urinvägsinfektion kan vara:
  • urinträngningar, du känner dig kissnödig oftare än vanligt
  • sveda när du kissar
  • en känsla av att inte kunna tömma blåsan ordentligt
  • att urinen blivit grumlig, illaluktande eller blodblandad
  • att du har svårt att hålla urinen och kissar på dig
  • lätt illamående eller värk i nedre delen av magen eller i buken.

 

VANLIGASTE ORSAKER

Urinvägsinfektion orsakas av bakterier. Ofta bär man själv redan på dem. Bakterierna har då trängt in i urinblåsan genom urinröret. Infektionen är inte smittsam mellan olika personer.

Oftast beror infektionen på kolibakterier. De finns normalt i tarmen och kring ändtarmsöppningen och är där helt ofarliga. Även andra bakterier kan ge en infektion om de hamnat i blåsan, där det vanligen inte finns bakterier. En del personer har bakterier i urinen utan att ha besvär av detta. Det kallas asymtomatisk bakterieuri och brukar oftast inte behandlas.

Om bakterier från urinblåsan fortsätter ännu högre upp i kroppen – genom urinledaren till njuren – så kan det leda till en allvarligare form av urinvägsinfektion, njurbäckeninflammation.

För kvinnor är blåskatarr ett vanligt och, i de flesta fall, helt ofarligt tillstånd. Män drabbas mer sällan, eftersom mannens långa urinrör ger ett bättre skydd mot bakterier än kvinnans korta. När män drabbas av urinvägsinfektion är ofta även prostatakörteln infekterad. Personer som har uretrit, inflammation i urinröret, är mer mottagliga för urinvägsinfektion.

Det är bra att dricka tillräckligt mycket så att du kissar regelbundet och ser till att tömma blåsan helt. Könssjukdomen klamydia kan ge likadana besvär som urinvägsinfektion. Det är därför viktigt att ta reda på orsaken.